28.06.2024

Dirbtinis intelektas logistikoje – kokiais sprendimais verta pasinaudoti?

Dėl programinės įrangos integracijos „Transmėja“ automatiškai skelbia krovinius ir efektyviau priskiria užsakymus

Interview - blanko - Transmeja LT - 900x600px-web

Transmėja yra viena ilgiausiai veikiančių transporto įmonių Lietuvoje. Buvo įkurta 1995 m., šiandien joje dirba daugiau nei 1200 žmonių, o užsienio filialai yra Lenkijoje ir Vokietijoje.

– Už savo sėkmę esame skolingi nusistovėjusių principų ir į ateitį nukreiptų strategijų deriniui. Mūsų žmonės yra mūsų sėkmės pagrindas. Esame šeimos įmonė, todėl pirmenybę teikiame specialistų atrankai kiekvienai pozicijai, taip užtikrindami tvarią komandą, kuri nuolat tobulina vidaus procesus. Be to, palaikome aukščiausius paslaugų teikimo standartus, ilgalaikius santykius ir tvarų augimą“, – sako Marek Meškevič, Transmėja IT direktorius.

Kaip nustatyti verslo plėtros tikslą ir kaip jį pasiekti?

Pagrindinis „Transmėja“ tikslas 2024 metams – optimizuoti esamus procesus ir automatizuoti mechanines užduotis naudojant dirbtinį intelektą ir robotizaciją. Kodėl pasirinkta tokia kryptis?

Inovacijų diegimas yra labai svarbus verslo konkurencingumui transporto ir logistikos sektoriuje. – sako Marek Meškevič – Diegdami naujas technologijas supaprastiname veiklą, pašalindami pasikartojančias užduotis ir sutelkdami išteklius į sudėtingą veiklą, kad padidintume efektyvumą. Dirbtinio intelekto (AI) integravimas į mūsų logistikos procesus dar labiau padidina produktyvumą, o tai leidžia mums klestėti dinamiškoje logistikos pramonėje numatant paklausą, optimizuojant maršrutus ir gerinant bendrą sprendimų priėmimą.“

Kaip padidinti logistikos efektyvumą remiantis duomenimis?

Nuo 2005 metų „Transmėja“ naudoja TIMOCOM produktus, kurie yra neatsiejama kasdienės veiklos dalis.

– Naudojame TIMOCOM įrankius krovinių išdavimui ir krovinių paieškai savo laivynui, naujų klientų ir partnerių paieškai, statistikos ir kainų įkainių tikrinimui, – vardija Marek Meškevič. – Naudodami šias galimybes geriname logistikos efektyvumą priimdami pagrįstus sprendimus, remiantis realiomis laiko ir rinkos tendencijomis.

Greitesnis siuntimas naudojant AI: ar tai veikia?

Norėdami pasiekti automatizavimo tikslus, „Transmėja“ per SpotGo, paruošta sąsaja, leidžianti pagreitinti kasdienes logistikos operacijas ir padidinti jų efektyvumą, nusprendė integruotis su TIMOCOM

 Tokios programinės įrangos integravimo pasirinkimą lėmė poreikis didinti efektyvumą ir efektyvinti užklausas bei transporto užsakymus. Tai vienas iš mūsų nuolatinės kelionės skaitmeninimo link elementų“,  – sako Marek Meškevič.

Krovinių pasiūlymų skelbimas per SpotGo yra automatinis, ženkliai padidinantis veiklos efektyvumą. SpotGo konvertuoja krovinių duomenis iš el. laiškų, lentelių ar vaizdų, todėl nebereikia rankiniu būdu įvesti duomenis, o vadybininkai gali vienu paspaudimu paskelbti dešimt kartų daugiau pasiūlymų nei įprasta keliose platformose. 

– Pagrindinė tokio mūsų įmonių bendradarbiavimo vertybė yra ta, kad nedelsiant paskelbus krovinius transporto biržoje sutaupome daug laiko ir atnešame daugiau pasiūlymų iš vežėjų nei įprastai. – pabrėžia Meškevič. – Džiaugiamės, kad diegdami modernias technologijas galime sumažinti stresą ir geriau palaikyti savo darbuotojus, mažindami rankines, pasikartojančias užduotis. 

Automatizavimas išsprendžia tokius iššūkius kaip laiko sąnaudos ir rankinės klaidos ir taip užtikrina, kad „Transmėja“ pasiūlymai greitai ir efektyviai pasiektų platesnę auditoriją, o tai padidina rinkos konkurencingumą ir optimizuoja užimtumo valdymą.

– Didžiausią naudą iš mūsų bendradarbiavimo pajus įmonės darbuotojas. Šiandien jis ne tik 80 % greitesnis nei anksčiau ir gali kelis kartus daugiau, bet svarbiausia – gali atlikti darbą be streso ir daug lengviau. Suprantame, kaip šiais laikais sunku išlaikyti gerus darbuotojus įmonėje, nes kvalifikuotų specialistų trūkumas tampa vis didesne problema. Kai kuriose Europos Sąjungos šalyse per artimiausius 10 metų ši problema bus dar didesnė nei profesionalių vairuotojų trūkumas“, – priduria Daniel Gvozdovič, „SpotGo“ įkūrėjas. – Kryptis, kurią „Transmėja“ pasirinko diegdama inovatyvius technologinius sprendimus, įskaitant dirbtinio intelekto asistentus, įrodo įmonės toliaregiškumą ir gebėjimą prisitaikyti prie dinamiškų rinkos pokyčių. Esu įsitikinęs, kad tai tik kelio į tolesnę mūsų partnerio sėkmę pradžia.

Kokius kitus procesus galima patobulinti naudojant automatizavimą ir dirbtinį intelektą?

Būtinas efektyvus krovinių gabenimas sine qua non kiekvienam logistikos klientui, kuris nori būti pripažintas sektoriuje.  Tačiau tuo Mareko Meškevičio įmonės planai dėl logistikos sistemų integravimo nesibaigia. Šiuo metu „Transmėja“ dirba prie skaitmeninio svarbiausių procesų tobulinimo:

  • Parko išnaudojimas: Veiksmingas turimų krovinių suderinimas su transporto priemonėmis, sumažinant tuščių važiavimų skaičių ir maksimaliai išnaudojant parką.

  • Dokumentų tvarkymas: Viso proceso skaitmeninimas, nuo pirmosios užklausos el. paštu iki sąskaitos faktūros. Siekiama suskaitmeninti visą dokumentų srautą naudojant įvairias technologijas, įskaitant „SpotGo“ dirbtinį intelektą, atpažįstantį dokumentus ir perduodantį juos į mūsų TMS sistemą. 

  • Siuntų stebėjimas: Siuntos būsenos atnaujinimų realiuoju laiku užtikrinimas, skaidrumo didinimas ir rankinių patikrinimų mažinimas.

  • Kainos ir maršruto optimizavimas: Maršrutų planavimo ir sąnaudų apskaičiavimo įrankių naudojimas, siekiant rasti efektyviausius maršrutus ir tiksliai apskaičiuoti transporto išlaidas.

  • Integravimas su klientais: Sklandaus duomenų perdavimo užtikrinimas ir dvigubo duomenų įvedimo poreikio sumažinimas, dėl ko pasiekiamas koordinavimas ir klaidų skaičiaus sumažinimas.

  • Konkursų valdymas: Skaitmeninių pirkimų procesų palengvinimas, siekiant užtikrinti ilgalaikius transportavimo partnerius, išlaikyti tiekimo grandinę, atsparią trikdžiams.

– Dirbtinį intelektą matome kaip pagrindinę savo sektoriaus jėgą ir tikime, kad šios technologijos integravimas į mūsų procesus padidins mūsų vikrumą, greitį ir aprūpins žmones tinkamais įrankiais, o tai galiausiai padidins produktyvumą ir pasitenkinimą darbu. – aiškina Marek Meškevič.

Trys priežastys didžiuotis: komanda, parkas ir naujovės

Lenkija ir Baltijos šalys vadinamos Europos transporto baseinu. Konkurencija transporto ir logistikos paslaugų sektoriuje yra itin didelė, todėl daugeliui įmonių būtina išsiskirti iš jos. Dėl savo atvirumo naujovėms ir drąsos rinktis netradicinius, ateities sprendimus, įmonė užima stabilias pozicijas rinkoje ir „Transmėja“ prekės ženklas yra atpažįstamas ne tik gimtojoje šalyje.

– Didžiuojamės savo profesionalia komanda, nuosavu sunkvežimių parku ir atsidavimu naujovėms. Šie elementai sustiprina mūsų tikėjimą mumis ir mūsų partnerių ateities sėkme. Nuolat diegdami pažangias technologijas ir sprendimus, pagrįstus dirbtiniu intelektu, teikiame efektyvias, patikimas ir perspektyvias logistikos paslaugas“, – apibendrina Marek Meškevič. 

– Pasaulyje, kuris keičiasi taip sparčiai, kaip mūsų, neįdiegti naujų technologijų yra tas pats, kas sustoti viduryje sprinto lenktynių. Lenktynės vyksta, o technologinė pažanga nelaukia – tie, kurie neprisiima automatizavimo iššūkių, rizikuoja likti nuošalyje, o konkurencija įgyja pranašumą naudojant modernius sprendimus. – galiausiai priduria Denis Pašala, TIMOCOM Poland filialo direktorius.

Atsisiųsti pranešimą spaudai
Į viršų